This is our land!!!

Bendera Malaysia

Saturday, April 17, 2010

Semalam di Sarawak...




View dari jambatan santubong,ikutkan tak bole berenti atas ni...tapi nak ambik gambo punye        pasal...at least ade sesuatu untuk disimpan sebagai kenangan selama 7thn aku berkampung di Sarawak...gunung  santubong&sejinjang...ade ke rupe bentuk org?you’ll decide...





Bile dah tengok mestilah nak panjat...agak mencabar jgk...pendakian pertama kami seawal lepas solat subuh...pukul 5stgh pagi bertolak dari bt.7 ke santubong...ambik masa sejam jgk...dahla naik moto...hu sejuk glee...pendakian kami bermula di cafe resort santubong longest route...kami tak ambik short cut dari bukit puteri...kami bertiga ganu,aku&late allahyarham norul...start naik atas ke cx point bukit puteri laju semacam je...view mmg mantap glee...byk btul ayor terjun...kalau ikut ati xpanjat dah baik mandi je haha tak jadik citelah mcm tu...air terjun dia warna akar kayu la demo tgk sendiri ye...gambar ni ialah pendakian sebenar ke puncak dah xde landai2 dah semua 90 degree je...baru ade akai...puas ati jgklah akhirnya smpai ke puncak pukul 1230p.m...hujan lebat ngan rebut petir kat atas...adelah sebab tu...tgu punye tgu ujan xmau benti kenalah turun karang dah gelap lagi teruk dahla tak prepare nak tdo kat atas tu...kami turun mmg laju dlm pkl 230 dah smpai bawah...lagi satu kat puncak 2 byklah brg2 yang digunakan untuk tujuan pemujaan...khurafat mane2 pun ade...





First cx point bukit puteri sebelum pendakian sebenar...
 
















Legendanyalah bacalah nak percaya ataupun tidak terpulang hehe...http://www.youtube.com/watch?v=ZZalEJHc2rI










Masa nak balik dkt simpang jalan ke santubong ternampak satu bangunan seakan makam...berenti jap usha rupanya makam SULTAN TENGAH SULTAN SARAWAK...wah Sarawak pun ade sultan sedekahkan al-fatehah...sejarahnya eloklah datang sini...tgk sendiri...










Kompleks Dewan Undangan Negeri Sarawak...
 








Dewan Bandaraya Kuching Utara...









Tebingan Kuching...Waterfront...









Muzium Sarawak...
 












Kucing...










Kedai Cenderamata Waterfront...


















Masjid Negeri Sarawak...















Conclusion Sarawak mmg banyak khazanah2 dan tmpt2 menarik...kalau ade masa dan kesempatan datanglah sini...bolelah belajar2 bahasa Sarawak yg unik ni hehe...ikutkan byk lg nak aku cerita tp xpandai nak olah,ni pun dah merosak bahasa...sebagai info untuk korang semua ade lg GUA ANGIN,GUA PARI,PASAR SATOK BELI IKAN TERUBOK MASIN,PASAR SARIKIN SABTU AHAD JE LEBIH KURANG MACAM PADANG BESARLAH LETAK PUN KAT SEMPADAN,PUNCAK BORNEO,HANNAH RAIS HOT SPRING ETC...OK selamat bercuti...

No comments: