This is our land!!!

Bendera Malaysia

Thursday, June 2, 2011

Kisah 5 - Cerita pengemis dan isteri cantik...

Pada suatu hari,ketika sepasang suami isteri duduk makan di ruang tamu,datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan mereka.
"tolonglah encik,saya lapar,sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi." Dengan muka bengis,si suami sambil menjeling isterinya yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu.
Dalam hatinya berkata : "aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain,tetapi untuk diri dan keluargaku."
Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah.
Beberapa tahun kemudian,perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia mahu menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian,isterinya yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain.
Pada suatu hari,sedang si isteri dan suami barunya mengadap makanan,tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu,si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti isterinya makan.
Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis,si isteri menekup muka sambil menangis. Si isteri mengadu si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis.
Suaminya yang baru itu menjawab dengan tenang : "Demi Allah,sebenarnya akulah pengemis yang dihalau dan ditengking dulu!"
Subhanallah,hidup ini ibarat putaran roda dan tidak selalunya kita berada di atas. Ada masa dan ketikanya kita akan turun ke bawah dan naik semula atau sebaliknya.

No comments: