This is our land!!!

Bendera Malaysia

Thursday, June 23, 2011

Kisah 7 - Persamaan antara bintang dan manusia...


Dikatakan bahawa susunan falak dan buruj adalah sususan manusia. Sebagaimana falak dibahagi menjadi dua belas buruj,maka manusia juga mempunyai dua belas lubang ; iaitu dua lubang telinga, dua lubang mata, dua lubang hidung,dua lubang jalan kotoran,dua buah dada, satu mulut dan satu pusat. Enam buruj dari sebelah utara dan enam buruj lagi sebelah selatan.
Demikian juga pada manusia enam lubang ada di sebelah kiri dan enam lubang lagi di sebelah kanan. Apabila dalam falak ada tujuh bintang,akan ada dalam tubuh manusia tujuh kekuatan,iaitu pendengaran,penglihatan,perasaan,penyentuhan,perciuman,pemikiran dan pembicaraan.
Kerana itu maka gerak manusia adalah gerak daripada bintang-bintang. Lahirmu seperti terbitnya dan matimu seperti matinya. Ini adalah perumpamaan dengan alam raya yang di atas.
Ada pula perumpamaan alam bawah, maka jasadmu seperti bumi,dan tulangmu seperti gunung ,otakmu seperti lombong,keringatmu seperti parit-parit,dagingmu seperti debu,rambutmu seperti pohon-pohon,mukamu seperti masyrik(timur),punggungmu seperti maghrib(barat),kanannya seperti selatan,kirinya seperti utara,jiwamu seperti angin,kata-katamu seperti hujan,marahmu seperti mendung,tidurmu seperti mati,jagamu seperti hidup, mudamu seperti musim panas dan masa tuamu seperti musim hujan.
Maka Maha berkat Allah s.w.t dan Dia sebaik-baik pencipta dan Dia telah menciptakan tangan yang ada di dalamnya tiga puluh lima tulang dan pada telapak kaki demikian juga. wallahualam...

No comments: