This is our land!!!

Bendera Malaysia

Friday, June 29, 2012

Makam Sultan Abdul Samad...

Ini cerita tahun lepas,tgh belek2 gambar dalam folder yg nak delete terjumpa pulak gambar masa ziarah ke makam Sultan Abdul Samad. Segalanya tak dirancang kalau tak silap masa tu cuti umum yang agak panjang,aku pun lupa tapi tahun lepas la,ada group aku yang nak ziarah ke sana jadi tgh cuti ni bolehlah jugak follow depa,nak tau jgk apa yang ada kat sana. Bertolak daripada rumah hulu kelang menuju ke tmpt berkumpul iaitu restoran mamak kat shah alam,sampai2 je diaorg dah ramai tunggu,lama la itu la ini la,mmg la kalau naik jet smpai awal la naik keta je pun,hulu kelang-shah alam kira cepat jugak la dalam sejam smpai...ape2hal pun kita makan dulu lps 2 kita mulakan perjalanan ke Makam Sultan Abdul Samad Bukit Jugra Banting,perjalanan yang agak slow dan laju sebab berkonvoi masing2 konfiden jalan yang dah penah pegi 3-4 kali pun akhirnya pun sesat sebab over confident,kahkahkah nampak A tapi 2x5...lepas berpusing2 macam gasing akhirnya sampai la jugak ke destinasinya. Ok cerita yang menariknya KAMERA AKU MELETUP LEPAS AMBIK 2 KEPING GAMBAR NI,INI BETUL2 BUKAN MAIN2...agaknya dah memang nak rosak la 2 smpai meletup2 pulak ye...gambar lain aku cilok kat internet ihsan rakan2 yang ada upload pic di sekitar Makam Sultan Abdul Samad...dari pemerhatian aku kawasan sekitar ada sorang brader yang jaga kebersihan dan keselamatan makam,tenang je kat sini,aku masuk dan sedekahkan Al-Fatehah pas2 aku lepak luar je...group aku baca yassin n tahlil kat dalam,dipendekkan cerita ada la juga pelawat2 lain yang datang masa 2 yang mengelirukan aku apa la depa wat terseluk2 kat tengah makam 2...entahlah boleh diterima ke perkara2 macam ni?owh aku xbole jadik aku xambik port...Almarhum Sultan Abdul Samad memang seorang yang terkenal melalui cerita2 penjaga di situ,nak tau datanglah sini...memang aku bawak kamera spare tp lepas kamera kompak aku meletup,kamera dslr xberani kawe meletup plak sia2...adik ipar aku nk shoot pic aku kt makam yg berbalut kain itam n hijau pun kamera hp dia jammed tiba2...rasanya ade kaitan mungkin xdiizinkan...apa2 pun Allah lebih mengetahui...sekian,datanglah kalau berkesempatan bukan semua orang tau pun,generasi sekarang...

gambar yang sempat diambil lepas tu kamera meletup...




  

 
gambar-gambar berikut dan banyak gambar lagi boleh anda ikuti di sini qulamirulhakim.blogspot.com


No comments: