This is our land!!!

Bendera Malaysia

Saturday, February 26, 2011

Aktiviti pagi tadi 26 feb 2011...

Malam tadi rumah aku full sebab famili wife aku semua pakat tido sini...depa baru balik dari Perak alang2 singgahlah rumah aku lagipun dah malam,transit je la semalam...
26hb feb 2011,yess!!! tak keje. Bangun dari tido pas solat subuh cadang nak sambung tido lagi sambil2 tgk keluar tingkap nampaklah menara telekomunikasi,dah selalu aku nampak pun tapi kali ni rasa mcm nak pg dekat situ je...oklah nak tangguh pe lagi,mari kita serbu...aku pegi bilik ayor gosok gigi basuh muka nak mandi sejuk heheh lagipun nak panjat bukit jap lagi ni...
Start keta bagi enjin panas dalam 5 minit,baru je nak masuk gear ade satu lori ais sudah block kawe punye keta,hermm ok takpe dia tak nmpk kot...tgu punye tunggu dah 5minit dah dia tak gerak...tgk muka driver dia wat aku menyirap,dia dah nmpk aku dalam keta tapi buat muka paling comel dalam dunia,ini bole mendatangkan marah aku hon la bg dia dengar,mungkin telinga dia pekak sebab hari2 bawak lori ais dah melebihi seribu desibel sampai gegendang telinga pecah bunyik hon pun tak dgr ditambah pula dengan matanya yang rabun sampai tak nampak aku nak keluar parking...aku hon nak dkt 10x last2 dia cakap tunggulah bagi barang turun dulu...satu tindakan AUTONOMI dari aku paham2 dah la ape yg keluar dari mulut aku,pagi2 dah wat org marah,dia gerak lori dia ke depan sambil geleng2 kepala tanda kecewa dengan sikap aku yang xsabar...heheh mangkok tingkat btul nasib baik aku tak keluar dari keta karang panjang storynye...lagipun buang masa je...
Drive tak sampai 5 minit sampai dah tapi kena u-turn,nampaknya takde tempat parking,so aku jalan terus parking kat satu kedai mamak dari sana slow jogg sampailah kat basement sebelum nak mulakan pendakian,type pun tak guna tgk je lah gambarnye ye,sekian...




Baru 1300 meter...


tinggi jugak ni...


tambah lagi 50 meter...


dah 2350 meter tak sampai puncak lagi ni...


setakat inilah karang kena dakwa heheh...



hanya sedikit usaha,di mana ada kemahuan di situ ada jalan,akhirnya berjaya sampai dan sekaligus merealisasikan impian yang tertangguh hehehe...




Wednesday, February 23, 2011

Ziarah ke Pulau Besar...

Pulau Besar adalah merupakan sebuah tempat yang banyak dikaitkan dengan kisah mistik dan lagendanya. Ianya merupakan satu tempat yang bersejarah khususnya dengan kisah awal penyebaran Agama Islam di nusantara. Ianya menjadi daya tarikan pelancong dalam dan luar negara.Pulau Besar dikenali sebagai pulau keramat, pulau fantasi merupakan pulau yang yang terletak di negeri Melaka,Semenanjung Malaysia. Pulau Besar terletak di Selat Melaka, kira-kira 3 batu nautika dari Bandar Hilir,Melaka. Ini yg aku copy paste dalam internet le,seingat aku dh 2x aku smpai ke sini.
Kali pertama sampai thn 2006,sebelum smpai sini memang tak menyangka akan sampai ke sini pun...dari masa budak2 lagi dah penah dengar tempat ni,rezeki sampai ke sini dalam tahun 2006,masa tu aku attend course kat subang,bila weekend sabtu ahad ada la offer ke sini dengan geng-geng aliran taming sari,follow je la,sape nk ajak ke sini...bertolak dari kl pagi sabtu ke jeti umbai xla lama sangat,sedar2 dah sampai...dari jeti beli tiket feri rm12 le guna  untuk pegi dan balik kira ok la tu,cuaca masa tu cantik so takde la problem sangat,dipendekkan smpailah jugak ke pulau besar naik feri tak sampai 15minit. 1st impression memang menariklah sebab masa tu angin kuat so dari jeti berjalan nak menuju tapak perkhemahan,jalan kaki lagi ok kalau nak naik van pun ada diaorg pick up dari jeti ke masjid pulau besar,van tu  aku tengok macam hidup segan mati tak mau heheh dengan cermin depan xde ish2 bukan lori hantu van hantu pun ade...
Kawasan persekitaran masa jalan kaki nak menuju ke masjid adalah 2-3 makam yang panjang2 tak taulah memang ada ke orang yang panjang macam tu,adalah perasan perkara2 khurafat terjadi di kawasan sekitar makam,hmm apelah punya manusia. Bila malam menjelma lepas solat aku lepak dekat pantai baring2 dkt batu sambil mendengar ombak2 memecah pantai sambil dibumbungi oleh bebintang yang bertaburan sambil dihembus oleh angin dari selat melaka fuhh ganass...TIBA2!!! ketenangan itu dikejutkan oleh jeritan yang penuh makna dari seorang sahabat kita yang mungkin gila isim agaknya meracau2 mengulang2 butiran yang sama,sedap jgk bunyinya tapi ape maksudnya dia je la yang faham...leka mendengar adelah brother dekat pantai yang mengusahakan tmpat mengurut badan sound woiii diamlah!!!
Ok malam makin larut,adelah terserempak dgn budak2 silat yang mungkin bersedia untuk memperkemaskan ilmu nyeri dan nyepi mereka...terpulanglah asal jgn menyekutukan allah sudah...nak cerita panjang lebar malas nak menaip so tgk je lah pic2 yang dilampirkan utk tatapan bersama...



belakang tu pulau besar,masa dekat jeti umbai...



inilah dia pulau besau heheh...


jeti pulau besau...




pose macho di hadapan makam Sultan Arifin...



orang kata nama tempat ni Tasik Bunian,waktu malam cantik,siapa nak pegi malam xberani aku...




ini pulak orang panggil Perigi Bunian,ayornya payau2 kira ayor tawarlah yang dikelilingi lautan,hebat2 ciptaan Allah...



ini perigi banyak barang orang buang,masa gambar ni diambil adalah manusia kat bawah tu tgh cari barang,tengokkan je lah...



pagi yang mendamaikan,silat seround...


Begitulah serba sedikit,ada lagi yang tak diceritakan seperti batu belah,gua haji yunus,tok janggut acheh putih,batu kakang dama bulan,pulau hantu,padang golf pun ade kat sini heheh...Sekian...







Friday, February 18, 2011

Aktiviti 3G solat silat silaturahim...




بِسْمِ اللهِ، تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ، وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ.
Bismillahi tawakaltu ‘alallahi walaa haula walaa quwwata illa billah
“Dengan nama Allah, aku berserah diri kepada Allah. Tidak ada daya dan kekuatan selain dari Allah.” (H.R. Abu Daud, tirmidzy dan Nasai )


Sejak kecik lagi memang aku dah berminat dengan silat pantang ada program di tv yang memaparkan adegan tersebut pasti akulah org pertama yang duduk depan tv. Tapi minat aku ni tak pernah mendapat restu dari mak,xtaulah mungkin ada sebabnya,tapi boring bro tiap kali aku tgk cerita pendekar kundur,semutar hitam,mahaguru,mesti mak ngan akak aku provoke dia le bukak drama swasta...warghhhh tension,bapak aku lglah tiap kali aku mintak dia ajar,jawapan menyakitkan hati aku dapat,"zaman sekarang mana ade org pakai silat sekarang main pistol ngan senapang je...aduh sakitnya...xpe aku cari jgk silat...akhirnya pada satu hari masa tu aku darjah 6...dkt sekolah ade selection utk silat wargghh aku dah berangan...selection dibuat hari sabtu so aku pergilah dgn mengayuh basikal ke sekolah utk menjadi murid pertama...dalam kepala otak aku mesti best ni seperti yg aku tgk dlm tv...smpai2 je tgk dewan dh ramai jgklah tp kenapa semua perempuan ni?ala usha lg dekat...sekali lg hampa rupa2nya silat untuk persembahan tarian ntah majlis kebudayaan antara sekolah agaknya,aduh siap kena usik lg dgn bdk2 perempuan ni nak join sekali ke...sekali tgk mmg xde rupa silat ntah tarian ape ntah,hampa sungguh...sebenarnya kawasan kejiranan aku mmg byk perguruan silat tp aku xtau pun mungkin xde jodoh agaknya...
Zaman sekolah menengah aku lg mmg kompleks sbb cina lg ramai dari melayu...zaman dulu lain skit hari2 mesti ade gaduh biasa la budak2 darah tgh panas...rehat je padang penuh ade fight cina ngan melayu...siap bawak org luar lg tp aku xpenah join sbb aku xkuat ngan xmau cr masalah...ekoran dr peristiwa yg semakin menjadik2 ni sekolah aku dgn bangganya dijadikan anak angkat kepada Balai Polis Batu Pahat...heheh ganas skola ni...mcm cite young n dangerous...gaduh bodo motif pun xde...abis zaman sekolah thn 1996...aku keje la nk belajar duit kena cr sendiri biasalah org susah nk mkn pun susah...dh byk menyusahkan org tua...
Aku keluar dari rumah umur 19thn...tmpt pertama ipoh xlama 6bulan jek...then aku pg alor star,ha dkt cnilah aku jumpe ramai sgt pendekar...minat lama yang xpernah padam kembali membara...cikgu aku yg pertama membe aku sendiri la...dia jurulatih Gayong Pusaka...mmg mantap dan aku mmg minat kehalusan seni Gayong ini xkira la Gayong ape pun...tiap2 mlm aku belajar dgn dia personal dlm class org xde...belajar pun dalam gelap guna lampu jalan dr luar class yg samar2 tu...pengakhiran dia suruh aku belajar dengan perguruan...ini yg aku xkesampaian mmg bukan jodoh aku tp Gayong mmg dihatiku...ape2 pun lps tu aku belajar sendiri aku praktik ape yg diajar smpai aku senyum puas...satu hari aku ade la kenal bdk luar dia main tomoi teringin nak sparring biasalah riak sikit ade silat...kesudahannya kaki aku bengkak2 lebam2 badan sakit2...mmg bkn tandingan,moral of the story jgn nk riak Allah xske org mcm ni...heheh tp aku dpt kawan dia le ajar aku...dptlah teknik serba sedikit utk aku guna....
Pembelajaran aku xpenah khatam pun,sebenarnya jodoh aku ialah dgn Perguruan Seni Silat Banteng Betawi...akhirnya aku khatam jgk walaupun baru peringkat pertama aku puas sbb impian aku terlaksana dan inilah berkat belajar sehingga tamat walaupun tiada istilah tamat tapi aku telah lulus ujian pertama,insya allah adelah warisan yg bakal aku turunkan kepada waris2ku di kemudian hari...supaya bangsaku tidak lupa akan asal usulnya...ya mmg benar semua ilmu mempertahankan diri itu bagus...tetapi SILAT TETAP NOMBOR 1!!! biarlah penat lelah ape saje jerih payah aku belajar menjadi rahsia yg aku simpan sebagai kenangan yg xbole dijual beli bak kata guru: silat itu permainannya rendah,dalam kelembutan ade kekerasannya,rahsia tetap rahsia hanya pandai akal yang dapat menafsirkannya...aku angguk je dulu xpaham sekarang dah paham...
(MAAF BAHASA PASAR)